solunum yetmezliği tipleri - An Overview
Wiki Article
Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini regular bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.
Obstrüktif Akciğer Hastalıkları: KOAH ve astım gibi rahatsızlıklar hava akışını engelleyerek solunum yetmezliğine yol açabilir.
Akciğer biyopsisi: Akciğer dokusu örnekleri alınır ve solunum yetmezliğine neden olabilecek durumlar aranır.
Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında en kısa zamanda hasta mümkünse ambulans ve sağlık personeli gözetiminde, hastaneye yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hastanın solunum veya kalp fonksiyonları durdu ise, bir taraftan temel yaşam desteği almış kişiler tarafından en kısa zamanda "yeniden canlandırma" manevraları başlatılmalı, diğer taraftan acil gardenım çağrısı yapılmalıdır. Solunum yetmezliği tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılmakta olup oksijen ve/veya solunum yetmezliği ile birlikte solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanır. Yoğun bakımda uygulanan solunum yetmezliği tedavileri genellikle ana soluk borusuna yerleştirilen bir tüp (entübasyon) veya yüze yerleştirilen bir maske (non invazif mekanik ventilasyon) lawnımıyla pozitif basınç ve oksijen uygulanmasıve bu şekilde solunum kaslarının dinlendirilmesi prensibine dayanır. Güncel tedavi yaklaşımları ve erken müdahale ile, bu hastaların büyük kısmı yeniden sağlıklarına kavuşabilmektedir. Bu nedenle solunum yetmezliğinden şüphelenilen hastanın zaman kaybedilmeden hastaneye uygun şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşır. Solunum yetmezliği nasıl anlaşılır?
Written content is supplied to you personally AS IS for the info and personal use only. Down load presentation by click on this url. Whilst downloading, if for some cause You aren't in a position to down load a presentation, the publisher could have deleted the file from their server. All through download, If you cannot get yourself a presentation, the file may be deleted by the publisher.
Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Tasarruf edilen oksijen hayati organların solunum yetmezliği doku gereksinimini solunum yetmezliği karşılamak üzere kullanılır. Bu mekanizma nedeniyle solunumla ilgili trouble ortaya çıktığında deri ve ekstremitelerde dolaşımın azalmasının sonucu olarak solukluk ve soğukluk görülür. Aynı zamanda kan dolaşımının azaldığı deri ve ekstremitelerde dolaşan kan içinde oksijen içeriği de azalacağından siyanoz görülebilir. Hipoksinin hafif derecelerinde ekstremite uçlarında periferik siyanoz gözlenirken, hipoksinin daha ağır durumlarında merkezi siyanoz gözlenir.
solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir Kronik solunum yetmezliğinde solunum fonksiyonu kalıcı ve yavaş ilerleyen bir şekilde bozulmaktadır. Kronik solunum yetmezliği yaşayan hastalar bu belirtileri sürekli yaşadıkları için zamanla tolere edebilmektedirler.
Altta yatan akciğer rahatsızlıklarının yönetimi solunum yetmezliğinin önlenmesine gardenımcı olabilir.
Solunum yetmezliği akut ve kronik olarak ayrılır. Akut solunum yetmezliği aniden ortaya çıkar ve acil bir durumdur. Kronik solunum yetmezliği uzun vadeli bir durumdur ve düzenli olarak kontrol ve bakıma ihtiyaç duyulur.
Oksijen tedavisinde amaç kana olması gereken oksijen seviyesini geri kazandırmak, hastanın yaşam kalitesini ve performansını iyileştirmektir. Kronik solunum yetmezliğinde uzun süreli oksijen tedavisi uygulanmaktadır.
Nedenleri arasında KOAH, astım ve pulmoner fibrozis gibi kronik akciğer hastalıkları yer alır.
Yüze yerleştirilen bir maske vasıtasıyla hastaya hava verilerek solunum solunum yetmezliği nedir hareketlerinin yaptırılmasıdır.
Orta ve ağır astım ataklarında ağızdan yeterince sıvı alınamayan durumlarda sıvı tedavisi verilebilir.